W jaki sposób wybrać idealne produkty do swojej diety?

W jaki sposób wybrać idealne produkty do swojej diety?

Ocena: 5.00
Głosów: 1

To, że warto dbać o zdrowe odżywianie, nie powinno budzić u nikogo żadnych wątpliwości. Sklepy niestety co i rusz kuszą nas nowymi, ciekawymi produktami. Często pochopnie sięgamy po różne artykuły spożywcze, nie czytając ich składu. Również fast-foody nie pozostają dłużne. Jak zatem nie pogubić się w gąszczu jedzeniowych pułapek? Jakie produkty warto na stałe wprowadzić do swojej diety? Poniżej wymieniliśmy kilka przykładowych niezbędników. 

Imbir — jako zabójca wirusów

To jest przyprawa, która gromadzi cenne dla zdrowia substancje lecznicze. Powinno się go wykorzystywać, kiedy próbujesz zwalczyć stany zapalne dróg oddechowych. Posiada też właściwości poprawiające samopoczucie przy symptomach choroby lokomocyjnej. Doskonale sprawdza się także przy wspomaganiu leczenia różnych rodzajów przeziębień albo grypy. 

Imbir pomaga także w łagodzeniu bolesnych miesiączek! Można go stosować na różne sposoby. Jako dodatek do potraw, jako herbata ziołowa albo nalewkę. Nasza propozycja to zalać plastry obranego imbiru wrzącą wodą, do letniego wywaru dołożyć łyżkę miodu i sok z połówki cytryny. Pij taki napój codziennie, a zdecydowanie zauważysz efekty!

Siemię lniane — naturalne źródło błonnika

Zawiera stosunkowo dużo oleju i związków śluzowych. Znajduje się w nim też białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a przede wszystkim zadowalająca ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można zdecydowanie nazwać mianem superfood. Wykorzystanie siemienia lnianego z pewnością jest korzystne przy gubieniu kilogramów, problemach z wypróżnianiem, a także męczącym kaszlu. Te małe ciemne i rozpoznawcze ziarna mają także właściwości zapobiegające nowotworom. Należy więc wykorzystywać siemię systematycznie! 

Kurkuma —  żółta przyprawa o wielu właściwościach

Jest przyprawą, którą wykorzystuje się od bardzo długiego okresu. Tworzy ona fundament dużej części azjatyckich dań. Poza oryginalnym smakiem nie można nie wziąć pod uwagę jej właściwości prozdrowotnych. Spożywanie kurkumy usprawnia funkcjonowanie systemu immunologicznego. Jest ona też pożyteczna w zapobieganiu nowotworom. Świetnie wspomaga układ pokarmowy i stabilizuje jego pracę. Ma wyraźne działanie przeciwzapalne. Jest efektywną bronią w odniesieniu do grzybicy oraz w związku z dolegliwościami wirusowymi i bakteryjnymi. Kurkumę powinny wykorzystywać osoby, które mają problem z zapaleniem zatok. Przyprawa skutecznie pomaga rozrzedzać śluz, więc o wiele łatwiej jest je oczyścić. 

Czosnek – coś naturalnego na wzmocnienie odporności

Czosnek ma bardzo dużo fanów, ale także zagorzałych przeciwników. To wszystko za sprawą jego bardzo intensywnego zapachu. Nie jest jednak powiedziane, że musimy jeść go na surowo. Jeden lub dwa ząbki to wspaniałe uzupełnienie i podbicie smaku dania. W takiej wersji smak czosnku nie będzie bardzo ostry, a nadal będziemy mogli wykorzystać jego niezwykłe właściwości. 

Czosnek jest szczególnie wskazany dla osób, które mają problemy z sercem i układem krążenia. Substancje zawarte w czosnku obniżają ciśnienie krwi, podobnie jak aspiryna. Zażywany regularnie czosnek pomaga także znacznie zredukować zły cholesterol. Jak każdy wie, czosnek działa także na wzmocnienie odporności, zwłaszcza w sezonie zimowym. Mogą sięgać po niego osoby dbające o linię, gdyż przyspiesza on metabolizm i spalanie kalorii.

Tagi
Komentarze
Wszystkich: 1
Alberta Kaźmierczak

Jeśli ktoś ma jakieś problemy z odżywianiem warto wybrać się do specjalisty, a nie leczyć się na własną rękę.

Oceń komentarz:
  • 1
  • 0
Dodaj komentarz